Komentarze (0)
Może na dobry początek coś tradycyjnego
Składniki
Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów.
Ciasto:
500 g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka soliFarsz:
400 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 3 łyżki oliwy z oliwek 2 średniej wielkości cebule sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Kapustę posiekaj i odciśnij z nadmiaru wody. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Dodaj startą na grubszych oczkach marchew.
Gotuj przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Dobrze ją odcedź.
Podsmażoną na złoty kolor cebulę połącz z kapustą i marchewką i całość smaż przez około 15 minut. Dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu.
Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.
Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.